Wizz Air

A Wizz Air diszkont légitársaság elsősorban Európán belül üzemeltet menetrend szerinti járatokat, de néhány ázsiai (közel-keleti) és afrikai interkontinentális útvonalat is fenntart (ezeknél az útvonal másik végpontja mindig európai). 2016-ban Budapestről már 22 ország 51 városába utazhatunk a fapados légitársaság járataival.

A LÉGITÁRSASÁGRÓL

A Wizz Air Holdings tulajdonában lévő Wizz Air Hungary Légiközlekedési Kft. egy magyarországi bejegyzésű fapados (diszkont) légitársaság, amely Közép- és Kelet-Európa legnagyobb repülőtársasága. Központi irodája Budapesten, míg cégközpontja Genfben található. A Wizz Air 12 ország 24 bázisáról üzemeltet járatokat. Repülőgépeik 400 útvonalon, 38 ország 118 célállomására repülnek. 2017-ben 3 új bázis megnyitását és 60 új útvonal beindítását tervezik. A Wizz Air utazóközönségének mintegy 20 %-a üzleti utazó.

A Wizz Air repülőtársaságot 2003 júniusában alapította 6 tapasztalt szakember az egykor a Malévet irányító Váradi József vezérigazgató vezetésével. A cég fő pénzügyi befektetője a közlekedési beruházásokra specializálódott amerikai Indigo Partners társaság volt. A légitársaság célja, hogy olcsó repülőutakat biztosítson Kelet- Európa, Közép-Európa és Nyugat-Európa között. Az első Wizz Air járat 2004. május 19-én szállt fel Katowicéből. 2006 októberében, 2,5 éves működés után már az ötmilliomodik utasukat szállították. 2015 februárjában pedig részvényeit bevezették a Londoni Értéktőzsdére.

Számos díj és elismerés tulajdonosa:
2013-ban a légitársaság itthon és Lengyelországban is elnyerte a legkiválóbb márkák elismeréséül szolgáló Superbrands díjat.  2015-ben a Forbes magazin a "Legmenőbb magyar márkák" listáján a 6. helyre sorolta. 2016 februárjában elnyerte az Air Transport World magazintól a „2016-os év diszkont légitársasága” címet. 2016 júliusában a Skytrax légiközlekedési tanácsadó cég minőségi ranglistáján a legjobb kelet-európai légitársaságok listáján a 6. helyet, a legjobb európai diszkont légitársaságok listáján pedig a 7. helyet szerezte meg. 2016 októberében a légi ipari információk és elemzések vezető független szolgáltatója, a Centre for Aviation (CAPA), a Wizz Airnek adományozta a „2016 Diszkont Légitársasága” címet.

A légitársaság gépparkja főként az egyosztályos, 180 fő befogadására képes Airbus 320-as gépekkel üzemel, de 2015 novemberében Budapesten forgalomba állt az első 230 személyes, bőrüléses Airbus A321-es gépük is, és 2016 végéig további 10 ilyen típusú repülőgép üzembe helyezését tervezik.

A fedélzeten 2015. május óta kötelező helyfoglalás van. A Wizz Air nem biztosít ingyenes fedélzeti étkezést, de a légiutaskísérők árusítanak italokat és könnyű hideg ételeket, illetve a légitársaság cégérével ellátott ajándéktárgyakat és használati eszközöket. Felár ellenében igénybe vehető az extra lábhely, a gép első két sorában garantált ülőhely vagy a rugalmas repülési dátumot biztosító szolgáltatás. Ezek mellett a Wizz Air bevezette a korai utasfelvételt is, amely lehetővé teszi az utasok számára, hogy a wizzair.com oldalon már az indulás előtt 30 nappal elintézzék a check in-t.

2017. október 29-től a Wizz Air minden járatán ingeyenes a nagy méretű kézipoggyász. Az új szabályozás értelmében az utasok a fedélzetre magukkal vihetnek egy darab, legfeljebb 55×40×23 cm méretű kézipoggyászt, melynek díját a viteldíj tartalmazza.
A Wizz Air egyúttal új szolgáltatási csomagot is bevezet WIZZ Priority néven, ami elsőbbségi beszállást, valamint a fedélzetre felvihető további egy darab, legfeljebb 40×30×18 cm méretű kézitáskát tartalmaz.

LÉGITÁRSASÁGI SZÖVETSÉG

A légitársaság az Európai Diszkont Légitársaságok Szövetségének (European Low Fares Airline Association (ELFAA)) tagja.

TÖRZSUTASPROGRAM

2012 novemberében indította el a légitársaság törzsutasprogramját, a Wizz Discount Clubot, amelyet speciálisan azokra a hűséges ügyfelekre szabtak, akik családosan vagy csoportosan utaznak vagy évente egynél több Wizz Air jegyet vásárolnak. A Wizz Discount Club tagság egyszeri éves díja 29.99 euró, és kedvezményeit maximum 9 fő (családtagok, barátok) veheti igénybe együttes foglalás esetén. Discount Club tagságra a wizzair.com honlapon lehet jelentkezni. További részletek itt.

FRISS HÍREK

A légitársaság 2017 áprilisától 4 új európai célállomásra közlekedő járatot indít: a portugál Faróba, a norvég Bergenbe, az olasz Lamezia Termébe és a német Hannoverbe!

Betöltés folyamatban ...