Air Baltic

Az airBaltic úgynevezett hibrid légitársaság, a „fapados” modellben működő turistaosztályt a hagyományos business osztállyal kombinálja.

AIR BALTIC LÉGITÁRSASÁGRÓL

Az airBaltic Lettország nemzeti légitársasága, központja Riga, de ezen kívül a szomszédos baltikumi országokban is rendelkezik bázisokkal, Tallinn-ban és Vilniusban, valamint a finnországi Tampere-ben. A légitársaság első járata 1995. október 1-én indult Riga és Stockholm között. Az elmúlt 28 év alatt dinamikusan fejlődő airBaltic a baltikumi régió vezető légitársasága lett és összesen már több mint 55 millió utassal és 880.000 teljesített járattal büszkélkedhet. Az airBaltic ma már több, mint 70 desztinációra biztosít járatokat Rigából, Tallinnból, Vilniusból és Tamperéből, továbbra is a legjobb összeköttetést kínálva a Baltikum és a világ többi része között. Jelenleg az airBaltic az egyetlen légitársaság, aki közvetlen járatot üzemeltet Budapest és a lett főváros, Riga között. A nyári szezonban a járatok heti 3 alkalommal, a téli szezonban heti 2 alkalommal közlekednek. Budapestről Rigán túli pontok is elérhetőek kényelmes átszállással, elsősorban a Baltikum, Észak-Európa és a skandináv régió nagyvárosai.

Flotta
2016 végén az airBaltic lett az Airbus A220-300 globális indító üzemeltetője és 2020. májusa óta az airBaltic minden járatát ezzel az egyetlen géptípussal, Airbus A220-300 repüli. Jelenleg 45 db saját repülőgéppel rendelkezik a légitársaság, 5 db gép érkezése várható még a közeljövőben, de ezen felül az airBaltic 30 opcióval és vételi joggal rendelkezik még ugyanerre a repülőgéptípusra. 2030-ra az airBaltic 100 db Airbus A220-300-ra kívánja a flottáját bővíteni, ezzel a légitársaság lesz a legnagyobb A220-as vásárló Európában, miközben továbbra is a világ legnagyobb A220-300-as üzemeltetője marad. A légitársaság 2023-ban megkezdte teljes flottáját internetes rendszerrel felszerelni, melynek eredményeként minden utas, minden airBaltic járaton - attól a pillanattól kezdve, hogy a repülőgép fedélzetére lép - a repülőút teljes időtartama alatt korlátlanul és ingyenesen veheti majd igénybe a nagy sebességű és szélessávú internet szolgáltatást, mindenféle letöltés és bejelentkezési oldalak nélkül. Az Airbus A220-300 repülőgépek 145 üléssel rendelkeznek, a gépeken turista és business osztály elérhető.

Fenntarthatóság
Az Airbus A220-300 a kiváló repülési élmény mellett, magas szinten járul hozzá a fenntarthatósághoz is, négyszer kisebb zajszinttel repül, mint más gépek, üzemanyag-hatékony, valamint hozzájárul a CO2 és a NOX kibocsátás 20%-os, illetve 50%-os csökkentéséhez is. Ez a géptípus ma a világ „legzöldebb”, legkörnyezetbarátabb és legalacsonyabb károsanyag kibocsájtással üzemelő kereskedelmi repülőgépe. A légitársaság 2050-re tűzte ki célul a szén-dioxid-semlegesség elérésére vonatkozó kötelezettségvállalást. Sőt, az airBaltic utasai repülőjegyeikhez már fenntartható repülőgép-üzemanyagot (Sustainable Aviation Fuel, SAF) is vásárolhatnak.

Fontosabb díjak, elismerések
2023 - Airline Award: Elismerésként a fenntartható hálózatbővítésért, valamint a repülőterekkel és a turizmus más szektoraival való innovatív együttműködésért.
2023 - Kelet-Európa legjobb légitársasága
2023 - Európa második legfiatalabb repülőgépflottája
2022 - Kelet-Európa legjobb légitársasága
2021 - Európa legfiatalabb repülőgépflottája
2018 - Európa legpontosabb légitársasága

LÉGITÁRSASÁGI SZÖVETSÉG

Az airBaltic nem tagja egyik légitársasági szövetségnek sem.

SZOLGÁLTATÁSOK

Az airBaltic úgynevezett hibrid légitársaság, a „fapados” modellben működő turistaosztályt a hagyományos business osztállyal kombinálja.
A legkedvezőbb áron vásárolt turista osztályos repülőjegyek nem tartalmazzák a feladott poggyászt, annak vásárlására felár ellenében van lehetőség. A szabvány méretű kézipoggyászt (55x40x23cm) azonban minden repülőjegy ártípus tartalmazza. Az airBaltic business osztályán valamennyi szolgáltatás ingyenes.
Kiegészítő szolgáltatások tekintetében a légitársaság felár ellenében biztosít lehetőséget előzetes ülőhelyfoglalásra, fedélzeti étkezés megrendelésére, háziállatok, valamint speciális sporteszközök és hangszerek szállítására.

TÖRZSUTAS PROGRAM

Az airBaltic saját törzsutas programja az airBaltic Club, mely ma már egymilliós számú tagsággal büszkélkedhet. Egyedülálló újítás a hűségprogramon belül a gyermekek és fiatal felnőttek (2-16 évesek) regisztrálásának lehetősége. Ezzel a funkcióval egész családok csatlakozhatnak és közösen gyűjthetnek pontokat egy dedikált Friends&Family fiókon belül. Bár az airBaltic nem tagja légitársasági szövetségnek, de az Air France & KLM légitársaságokkal partnerségben áll és az utasok airBaltic törzsutas pontokat gyűjthetnek Air France & KLM utazásaik során is. Ezen felül az airBaltic corporate ügyfelek számára is biztosít céges pontgyűjtő programot.

Betöltés folyamatban ...