Ryanair

A Ryanair diszkont légitársaság fapados modellje 31 évvel ezelőtt forradalmasította a légiközlekedés iparágát, ezzel megnyitotta Európát az utazók számára. Ma is vezető szerepet tölt be az alacsony költségű utazások piacán.

A LÉGITÁRSASÁGRÓL

A Ryanair fapados (diszkont) légitársaságot Michael O’Leary ír üzletember alapította 1985-ben, dublini székhellyel. Úttörő üzletpolitikájával 31 éves működése alatt jelentős mértékben megváltoztatta Európa légi közlekedésének piacát: az olcsó repülőjegyek biztosítása érdekében az extra kényelmi szolgáltatásokat kivonták a jegyárban foglalt szolgáltatások köréből, azok csak külön díj ellenében vehetők igénybe. A légitársaság ezzel a koncepciójával mára Európa legtöbb utast szállító diszkont légitársaságává nőtte ki magát, és 33 ország 200 desztinációjára 86 európai kiindulópontról üzemeltet járatokat. Sőt, nem csak Európa országaiba, de már Marokkóba is repül. Flottája több, mint 350 darab Boeing 737-800 típusú repülőgépből áll, de további 315 új repülőgép üzembe helyezését tervezik. Az európai légitársaságok közül a legtöbb pontosan induló és érkező járattal, 31 éves biztonsági rekorddal, első osztályú pontossággal, majdnem tökéletes csomagkezeléssel és innovatív, modern, környezetbarát irányelvekkel büszkélkedhet a repülőtársaság.

A légitársaság budapesti bázisát 2012-ben nyitotta meg, ahonnan jelenleg Európa 37 ország 215 városába közlekednek járatai.

A Ryanair gépeinek fedélzetére egy 55 x 40 x 20 cm-es, legfeljebb 10 kg súlyú kézipoggyász és egy kisebb, legfeljebb 35x20x20 cm-es második táska vihető fel utasonként. További poggyászt, bőröndöket, hangszereket és sporteszközöket külön díj ellenében adhatunk fel. Ahhoz, hogy minél olcsóbb repülőjegyet sikerüljön vásárolnunk, a poggyászjegyet érdemes már a repülőjegy foglalásakor, online megvásárolni.

Fontos tudnivaló azonban, hogy a fedélzeten egyszerre mindössze 90 darab kézipoggyász helyezhető el biztonsággal, ezért a személyzet rendelkezhet úgy is, hogy ezeket a poggyászainkat is a csomagtérben kell elhelyezni. Épp ezért érdemes úgy csomagolnunk az utazás megkezdése előtt, hogy azok a holmik, amikre a fedélzeten feltétlen szükségünk lesz, a második, kisebb táskába kerüljenek.

Nem kell ugyanakkor lemondani a kényelmi szolgáltatásokról sem, számos extra szolgáltatás közül válogathatnak a Ryanair utasok: külön díj ellenében előre lefoglalhatjuk ülőhelyünket a Ryanair online rendszerében, de a normál üléseken túl, felár ellenében prémium ülőhelyet is kérhetünk. Ennek során például a nagyobb lábtérrel rendelkező ülésen, illetve a gép első öt üléssorába kapunk ülőhelyet, amely lehetőséget ad arra, hogy onnan elsőként szállhassunk le a gépről megérkezés után. A prémium ülőhelyek díja ez elsőbbségi beszállást is magába foglalja, de ez a szolgáltatás - felár ellenében - a normál ülésekhez is megvásárolható. Az elsőbbségi beszállás ugyanakkor nem csak azt biztosítja, hogy az elsők között, sorban állás nélkül foglalhatjuk el helyünket beszálláskor a fedélzeten, de az is garantált, hogy a kézipoggyászunkat felvihetjük a gépre, az nem kerül a csomagtérbe.

Lényeges, hogy a check-in a légitársaság weboldalán 4 nappal az indulás előtt elvégezhető, a repülőtéren azonban már csak külön díj ellenében lehetséges.

LÉGITÁRSASÁGI SZÖVETSÉG

A légitársaság az Európai Diszkont Légitársaságok Szövetségének (European Low Fares Airline Association (ELFAA)) tagja.

TÖRZSUTASPROGRAM

A Ryanair különböző családi kedvezményeket biztosít a Family Extra programjával, míg az üzleti utazóknak a Business Plus szolgáltatásaival igyekeznek kedvezni.

HÍREK

2023 őszén, a légitársaság 500 tonna SAF-ot azaz fenntartható repülőgép-üzemanyagot kapott az OMV-től.

A ryanair 2 új járatot is indít Budapestről: egyet Bristolba, egyet pedig Alicantéba.

Betöltés folyamatban ...